Nieuwsbrief Operatie Groen Tiel-Oost nr. 1

Nieuwsbrief Operatie Groen Tiel-Oost

Editie 1

16 augustus 2018


Welkom bij de eerste nieuwsbrief van Operatie Groen Tiel-Oost. Deze nieuwsbrief houd je op de hoogte waar rondom de ontwikkelingen om Tiel-Oost groener, mooier en socialer te maken. De Projectgroep bestaat op dit moment uit Erik Hout, Rolvo Manuhutu, Stefan Hageman, Adri Meijer en Jan Scheefers. Wij zijn op dit moment operatief op projecten rondom de Meeslaan in Tiel-Oost. Het wijkcentrum Het Oosthonk is de thuisbasis van deze projectgroep.

Veel leesplezier,

Operatie Groen Tiel-Oost


Burendag 1.0 – 22 september 2018

Zet hem alvast in je agenda, zaterdag 22 september 2018. Burendag wordt georganiseerd door Operatie Groen Tiel-Oost in samenwerking met Stichting Oosthonk. Om 9:00 verzamelen we in Wijkcentrum Het Oosthonk en gaan we met alle aangemelde buren aan de slag.

Wat staat op het programma?

Vanaf 9:00 inloop/verzamelen op Het Oosthonk. Na een bakje koffie gaan we met zijn allen aan de slag. Wat gaan we doen? Diverse snoei- en onkruidverwijderactiviteiten bij Speeltuin en Park “De Mees”, de hondenuitlaatplaats aan de Meeslaan en bij Wijkcentrum Het Oosthonk. Planten van heesters en een hedrahaag bij de hondenuitlaatplaats.

Om 12:00 lunch op het Oosthonk, daarna gaan we verder met de werkzaamheden en gaan we rond 17:00 afsluiten met een BBQ.

Klik hier om je in te schrijven via het inschrijfformulier op de website.


Hondenuitlaatplaats krijgt een Kapschuur.

Operatie Groen Tiel-Oost heeft in samenspraak met buurtbewoners het idee opgevat om een overkapping te bouwen op de hondenuitlaatplaats aan de Meeslaan. Deze overkapping biedt bij regenachtig weer een schuilplek voor hondenbezitters die de hond aan het uitlaten zijn. Ook bij zeer zonnig weer biedt het een lekkere schaduwplek. De kapschuur geeft een mooi landelijk karakter. Tevens zal het dienen als sociale ontmoetingsplek.

Update: een afvaardiging van Operatie Groen Tiel-Oost is inmiddels met dit ontwerp bij de Stadsbouwmeester geweest. Vergunningaanvraag zal binnenkort in gang gezet worden.


Extreme droogte heeft zijn weerslag gehad op het groen.

Nu de ergste droogte voorbij is kunnen we de rekening opmaken welke schade de droogte heeft toegebracht aan het jonge groen. Bij Het Oosthonk heeft  een deel van de taxushaag flink te lijden gehad onder de droogte. Bij Het Meesje heeft een deel van de nieuwe aanplant in de beukenhaag van begin dit voorjaar het waarschijnlijk niet gered.

Deels heeft dit ook te maken met de bodemkwaliteit van de ondergrond. Je kan bij Het Oosthonk duidelijk zien waar het oude pad gelegen heeft (nog relatief veel zand in de bodem). Het gras heeft hier het ergste te lijden gehad. Nu we weer in een meer gematigde periode terecht komen kunnen we kijken wat we nog kunnen redden, of waar nieuwe aanplant noodzakelijk is in het najaar (oktober/november).


Even kennis maken…

In elke nieuwsbrief stelt iemand van de kerngroep zich voor. Erik Hout bijt het spits af in deze terugkerende rubriek van de nieuwsbrief.

Ik ben Erik Hout, 45 jaar jong. Ik woon nu 12 jaar in Tiel-Oost en ben gelukkig getrouwd met Linda. Ik doe veel vrijwilligerswerk, zo ben ik onder andere Secretaris bij Stichting Oosthonk en ook ambassadeur bij Trots op Tiel. Ik richt mijn pijlen vooral op Tiel-Oost, maar ondersteun ook Tiel Tip Top, voor een schonere en socialere stad. Operatie Groen Tiel-Oost is een initiatief van mij en Stefan om meer socialere samenhang in de wijk te genereren, maar ook om meer groen in Tiel-Oost te genereren, want het is treurig gesteld met het groen in Tiel-Oost. Later heb ik Rolvo gevraagd om zich bij de projectgroep aan te sluiten en zo is een nieuw project met goede draagkracht van de grond gekomen, meerdere buurtbewoners zijn bereid om de handen uit de mouwen te steken, en daar ben ik blij om. Ik hoop dat Operatie Groen Tiel-Oost een langduriger project kan worden waarbij we meerdere groentrajecten in Tiel-Oost kunnen ondersteunen, met netwerk of daadkracht.


Volg ons op Facebook.

 

Scroll Up