Nieuwsbrief Operatie Groen Tiel-Oost – nr. 2

Nieuwsbrief Operatie Groen Tiel-Oost

Editie 2

23 september 2018


 

Welkom bij de alweer de tweede nieuwsbrief van Operatie Groen Tiel-Oost. Deze nieuwsbrief houd je op de hoogte waar rondom de ontwikkelingen om Tiel-Oost groener, mooier en socialer te maken. De Projectgroep bestaat op dit moment uit Erik Hout, Rolvo Manuhutu, Stefan Hageman, Adri Meijer en Jan Scheefers. Wij zijn op dit moment operatief op projecten rondom de Meeslaan in Tiel-Oost. Het wijkcentrum Het Oosthonk is de thuisbasis van deze projectgroep.

Veel leesplezier,

Operatie Groen Tiel-Oost


Burendag 1.0 – 22 september 2018 – daverend succes!

Zaterdag 22 september 2018 hebben we met zijn allen de handen uit de mouwen gestoken en wat hebben we veel werk verzet met zijn allen!

Speeltuin “Het Meesje”

Speeltuin en park “De Mees”, werd al door buurtbewoners veelal “Het Meesje” genoemd. Dit is overgenomen door de Gemeente Tiel, en draagt vanaf 22 september 2018 dus nu officieel: Speeltuin “Het Meesje”. Om 11:00 werd de speeltuin officieel overgedragen aan Operatie Groen Tiel-Oost als onderdeel van Stichting Oosthonk. Met het overhandigen van een cheque van € 500,00 heeft wethouder Frank Groen, de overdracht beklonken in het bijzijn van raadsleden en beleidsmedewerkers. Voor en na de officiële handeling hebben buurtbewoners speeltoestellen schoongemaakt en het pad naar het stroomhuisje onkruid vrij gemaakt. Hiermee heeft Operatie Groen Tiel-Oost de eerste stap gezet voor het zelf in beheer nemen van speeltuintjes en speelplekken. Op de foto’s is te zien hoe het tegelpad weer tevoorschijn is getoverd door het harde werk dat verzet is door onze vrijwilligers.

 

 

Wij danken Annika Maan (medewerker Spelen) en Karin van Dorenmalen (projectleider Tiel Speelt) van de Gemeente Tiel voor het vertrouwen in Operatie Groen Tiel-Oost.

Hondenpark “Meeslaan”

Ook op de hondenuitlaatplaats is er hard gewerkt door onze vrijwilligers. Stefan Hageman is als onze ‘parkregisseur’ samen met Laura van der Pol (beleidsmedewerker Openbare Ruimte) aan de slag gegaan om de heesters, die betaald zijn uit het budget van Wonderschoon wonen, uit te zetten op de hondenuitlaatplaats. Wethouder Frank Groen vond dat de aanduiding hondenuitlaatplaats deze plaats tekort deed, en stelde dat de benaming “Hondenpark” of “Hondenspeelpark” deze plaats meer recht aan zou doen. Dus de projectgroep Operatie Groen Tiel-Oost heeft deze plaatsaanduiding overgenomen en er voorlopig de titel: Hondenpark “Meeslaan” gegeven. Suggesties voor een andere benaming als “Meeslaan” wordt op prijs gesteld.

Daarnaast is de beukenhaag gesnoeid met een accuheggenschaar, die gesponsord is door Wim van den Heuvel, diervoederspeciaalzaak. Vrijwilligers hebben hier puik werk afgeleverd om de haag er weer netjes uit te laten zien. Ook het onkruidvrij maken van het wandelpad is aangepakt en weer verbreedt tot zeker een meter, waar deze op plaatsen nog geen 40 cm was. Uiteindelijk is vlak voordat de regen losbarstte om 14:30, ook de hedrahaag aangeplant met vereende krachten, zodat ook de erfscheiding met huisnummer 1A een mooie groene uitstraling krijgt.

 

Wijkcentrum “Het Oosthonk”

Het Oosthonk was de centrale uitvalsbasis van Operatie Groen Tiel-Oost. Bij de inloop vanaf 9:00 kregen de buurtbewoners een bak koffie met een stukje gebak, waarbij Rolvo een korte presentatie gaf wat we deze dag allemaal zouden gaan doen. Om 10:00 heeft Jan Bouwhuis een paar groepsfoto’s gemaakt. Waarna we allemaal aan de slag gingen op de diverse locaties, bij Het Oosthonk is de voorkant ook aangepakt. De dag daarvoor hebben we ook al een groot gedeelte gesnoeid op het achterterrein.

’s Middags is door een groep ‘horeca’-vrijwilligers een uitgebreide lunch verzorgd en na de werkzaamheden hebben we genoten van een heerlijke BBQ maaltijd, als afsluiter van de dag.

 

Alles met al een zeer geslaagde Burendag en een resultaat waar we met recht trots op mogen zijn. Met dank aan de vele vrijwilligers die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.

 

Op naar Burendag 2.0 op 10 november 2018 waar we met zijn allen een kapschuur gaan bouwen in het Hondenpark en ook fruitbomen gaan planten.

Iedereen nodigen we weer van harte uit om mee te helpen.


Burendag 2.0 – 10 november 2018

Zaterdag 10 november 2018 gaan we verder met “Burendag 2.0” deze verlenging van Burendag heeft te maken met de aanplant van fruitbomen dat niet ging rond de periode van de “officiële” Burendag. Dus een aantal weken doorgeschoven, naar verder in het najaar. Op Burendag 2.0 in november gaan we ook de kapschuur in het hondenpark neerzetten. De kapschuur wordt mogelijk gemaakt door het wijkbudget van Tiel-Oost. Ook hier is jullie hulp meer dan welkom.

In de tussentijd gaan we ook nog aan de slag met het opruimen en onkruidvrij maken van het binnenterrein van Het Oosthonk. Hier komt namelijk een kweekkas voor het opkweken van plantjes en andere educatieve doeleinden. Deze kweekkas wordt gesubsidieerd uit het budget van de raadswerkgroep “Wonderschoon Wonen” van de gemeenteraad  Tiel.


 

Na felle zonneschijn heeft nu de herfst zijn intrede gedaan.

Gelukkig hebben we het op zaterdag 22 september redelijk droog gehouden. De dag daarvoor waaide het nog flink. We kunnen met recht stellen: de herfst is in volle gang begonnen, met fikse regenbuien en flink wat wind. De regen is goed voor alle nieuwe aanplant die we net hebben gedaan. De rekening die we hebben opgemaakt uit de hitte periode is dat 1/3 van de taxushaag bij Het Oosthonk het niet heeft overleeft, deze gaan we in november opnieuw aanplanten. De nieuwe beukhaag-aanplant op speeltuin “Het Meesje”, die we hebben gehad dit voorjaar is totaal niet aangeslagen en moet dus opnieuw worden aangeplant dit najaar.

Nu het blad begint te vallen zullen we ook daar maatregelen moeten treffen om de straten en stoepen veilig te houden, we houden jullie op de hoogte!


Even kennis maken…

Mijn naam is Rolvo Manuhutu. Gepensioneerd ICT Consultant. Al een hele tijd ben ik in Tiel-Oost bezig met het opruimen van zwerfvuil. Hierdoor kwam ik in contact met Erik Hout. Hij vroeg mij of ik geïnteresseerd was om een bijdrage te leveren aan Operatie Groen Tiel-Oost. Daar ik als hondenbezitter een frequent gebruiker ben van de hondenuitlaatplaats aan de Meeslaan had ik er wel oren naar om mijn steentje bij te dragen aan het vergroenen hiervan. Na gesprekken met Adri Meijer, Melanie Willemsen en  Jan Scheefers (mede gebruikers van de hondenuitlaatplaats)  hebben we bedacht dat het geweldig idee zou zijn om hier wat van te maken. Samen met Erik en Stefan Hageman zijn er plannen gemaakt om de locaties aan de Meeslaan te verfraaien. De eerste resultaten hebben jullie hierboven kunnen lezen. Burendag 1.0 is het eerste project van Operatie Groen Tiel-Oost en ik ben er van overtuigd dat er vele zullen volgen. Ons eerst volgende project is Burendag 2.0

 


Volg ons op Facebook.

 

Scroll Up